Als je eenhangmat hebt gekocht, wil je er ook zoveel mogelijk plezier van hebben. Dat begint bij het op de juiste manier ophangen van je hangmat tussen, bijvoorbeeld, twee bomen. Want dat is minder eenvoudig als het lijkt. En dit geldt ook voor de juiste lighouding. Daarom leggen we je graag uit hoe je een hangmat goed ophangt en hoe je er echt lekker in kan liggen. Zo kan ook jij optimaal genieten van je hangmat.

Zo wordt chillen in een hangmat super relaxt
Zo wordt chillen in een hangmat super relaxt

Of je nou op reis bent, op de camping of gewoon lekker in de tuin, een hangmat is ideaal om een boekje te lezen, een dutje toe doen of al mijmerend naar de blauwe lucht te kijken. Waarbij je dan alsnog is slaap valt, om later heerlijk uitgerust weer wakker te worden. Tenminste als je je hangmat op de juiste manier ophangt en er op de juiste wijze in gaat liggen. Want als je er niet op de goede manier ligt, dan krijg je al gauw last van je rug en schouders. En zul je misschien zelfs besluiten om nooit meer in een hangmat te gaan liggen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

In dit artikel leggen we je daarom uit hoe je dat nu doet: een hangmat goed ophangen en er lekker in gaan liggen. Dat is echt geen overbodige luxe: bijna iedereen doet het automatisch fout. En dat willen we voorkomen, want chillen in een hangmat kan immers super relaxt zijn.

5 tips voor het juist ophangen en liggen in een hangmat

Nu wil jij natuurlijk ook optimaal genieten van een hangmat. Daarvoor zijn twee zaken van belang: goed opgangen en er op de juiste manier in gaan liggen. We beginnen met het ophangen.

Belangrijk: deze tips gelden alleen voor hangmatten die aan beide zijden in een punt toelopen. Voor hangmatten met spreidstokken gelden andere eisen.


Tip 1: Zoek sterke bevestigingspunten

Dit klinkt logisch, maar voor de veiligheid is het essentieel dat de ophangpunten sterk genoeg zijn. Als je in de hangmat ligt komen er namelijk flinke krachten op de bevestigingspunten te staan. Als je beweegt in de hangmat worden deze krachten zelfs nog hoger. Ook maakt het uit of je een eenpersoons hangmat, een tweepersoons hangmat of een familiehangmat hebt. Hoe meer mensen erin liggen, des te hoger de belasting. Kinderen vinden een hangmat geweldig om in te spelen. Stil liggen is er dan echt niet bij. Dan is veilig ophangen extra belangrijk om ongelukken te voorkomen.

In de meest ideale situatie hang je een hangmat tussen twee volwassen bomen, die niet meegeven als je in de hangmat gaat liggen. Maar die zijn natuurlijk niet altijd voorhanden. In de tuin kun je kiezen voor twee palen. Voordeel is dat je zelf kan bepalen waar je deze neerzet, bijvoorbeeld wanneer je het liefst in de zon of juist in de schaduw hangt. Koop palen die dik genoeg zijn en zet ze diep in de grond.

Je kunt de hangmat ook tussen twee muren hangen. Er zijn mensen die dit binnenshuis doen. Controleer of de muren sterk genoeg zijn en gebruik deugdelijk bevestigingsmateriaal met stalen haken met een diameter van minimaal 10 mm. Afhankelijk van de situatie kun je ook voor een combinatie van een muurbevestiging en een paal kiezen.

Een laatste mogelijkheid is het gebruiken van een hangmatstandaard. Het voordeel van een standaard is je deze kan neerzetten waar de wilt en gemakkelijk kunt verplaatsen. En als je ruimte genoeg hebt in je auto of caravan, kun je de hangmatstandaard ook meenemen op vakantie.

Tip 2: Gebruik deugdelijk bevestigingsmateriaal

Wil je je hangmat tussen twee bomen ophangen? Gebruik dan touw dat sterk genoeg is. Meestal kun je dit direct bij je hangmat bestellen. Denk niet: “Ik heb nog wel een stuk touw in de schuur liggen, dat zal wel sterk genoeg zijn.” Want dat zal meestal niet zo zijn.

Er zijn twee aspecten belangrijk voor hangmattouw: de breekkracht (ofwel hoeveel kilo het kan dragen) en de slijtvastheid. Door de bewegingen tijdens het gebruik ontstaat op diverse punten wrijving. Daar moet het touw tegen kunnen, zodat het niet doorslijt en kan breken.

Als je touw bestelt bij een hangmatleverancier dan kun je ervan uitgaan dat dit sterk genoeg is. Koop echter niet zo maar touw bij een bouwmarkt, kies dan liever voor koord dat wordt gebruikt voor zeilboten of voor bergsport.

Tip 3: Bepaal de juiste afstand tussen de ophangpunten

De afstand tussen twee ophangpunten moet tussen de 3,5 en 5 meter liggen. De minimale afstand is 3,5 meter omdat de hangmat zelf al circa 3 meter is. Je houdt dan aan beide kanten 25 centimeter over om een veilige ophanging te realiseren.

Om de hangmat zodanig te kunnen ophangen dat je er comfortabel in kunt liggen adviseren wij een maximale afstand van 5 meter. Als je een grotere afstand moet overbruggen komen de zijranden van de hangmat strakker te hangen. Dit gaat ten koste van het ligcomfort.

Kortom, hang je een hangmat tussen twee bomen, zoek er dan twee die tussen de 3,5 en 5 meter uit elkaar staan. Ga je twee palen in de tuin plaatsen, plaats deze dan circa 4 meter uit elkaar. Overigens kun je rondom deze palen ook nog een pergola bouwen en deze laten begroeien met planten.

Tip 4: Zo hang je de hangmat op de juiste hoogte

De touwen van de hangmat bevestig je minimaal op schouderhoogte, maar bij voorkeur op 1,80 meter of hoger. De juiste hoogte hangt ook af van de afstand tussen de bomen.

Gebruik je touw dan is daar een heel eenvoudige, maar toch effectieve manier voor. Vouw elk koord dubbel en leg er enkele knopen in, zodat aan een kant een lus ontstaat.

Houd het touw achter de boom en haal het uiteinde ervan door de lus en trek het daarna strak. Als je dit bij beide bomen hebt gedaan, kun je vervolgens de hangmat bevestigen.

Hang de hangmat niet strak, maar zorg ervoor dat hij in een lichte bocht komt te hangen. Zo creëer je voldoende ruimte om er comfortabel in te kunnen gaan liggen. Let op dat de hangmat niet te los hangt, want als je erin gaat liggen zakt hij nog een beetje door.

Je weet dat de hangmat goed is opgehangen wanneer de hoek tussen de grond en de hangmat circa 30 graden is en de afstand het laagste punt en de grond 30 tot 45 cm. Dit is een prettige hoogte om gemakkelijk in en uit de hangmat te komen.

Tip 5: Diagonaal is de juiste en optimale lighouding

Ben je klaar om te gaan liggen? Pak de spullen die je wilt meenemen in de hangmat, zoals een boek, tijdschrift of je telefoon. Ga nu midden voor de hangmat staan met je rug er naartoe. Til met een hand de verre rand van de hangmat op en ga in het midden van de hangmat zitten. Zit je goed, til dan je voeten op, draai je bovenlichaam een beetje en zwaai je benen de hangmat in.

Nu je in de hangmat ligt, is het zaak om de juiste lighouding aan te nemen en die is diagonaal. En dat is voor de meeste mensen is een echte eye opener.

Niet als een banaan
Zij gaan er namelijk van nature van uit dat je in de richting van de hangmat hoort te gaan liggen: met je hoofd naar de ene punt en je voeten naar de andere punt. Maar dat is niet de juiste houding om lekker te liggen. Wanneer je als een banaan in de hangmat gaat liggen valt de stof over je heen, zodat je als het ware in een cocon komt te liggen. Dit geeft een opgesloten gevoel en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien lig je heel oncomfortabel doordat je in een kromming ligt en kun je al snel pijn in je nek en rug krijgen. Weg hangmatplezier.

Braziliaanse lighouding
Doe dus als de Latino’s en neem de zogenaamde Braziliaanse lighouding aan. Diagonaal dus. Je ligt dan nagenoeg recht waardoor je lichaamsgewicht beter over de hangmat wordt verdeeld en je lichaam optimaal wordt ondersteund. Het ligcomfort is dan het hoogst en je kunt dan helemaal ontspannen.

Bovendien opent de hangmat zich, waardoor je ontspannen in de lucht kan kijken of gewoon de omgeving in de gaten kan houden. Diagonaal liggen maakt ook het schommelen aangenamer, want je schommelt niet van links naar rechts, maar van voor naar achter. Net als in een schommelstoel. Ga je met twee personen in de hangmat, dan kun je er het beste haaks in gaan liggen.

Veilig weer uitstappen
Wil je de hangmat weer uit, doe dit dan net zoals het instappen maar dan andersom. Draai je lichaam zo dat je haaks op de hangrichting licht. Steek je benen vooruit over de rand van de hangmat en beweeg je voeten naar de grond. Kom nu langzaam overeind en ga op je voeten staan. Daarbij kun je de hangmat vasthouden om stabiel te blijven.

We hebben alles voor je samengevat in deze infographic:

Ophang- en liginstructie MoreThanHip hangmat

Infographic hangmat ophangen en liginstructie MoreThanHip

Bekijk ook ons filmpje waarin we een hangmat ophangen tussen twee bomen:

Extra tips voor jarenlang plezier van je hangmat

Je weet nu hoe je een hangmat veilig ophangt en hoe je er met de juiste lighouding optimaal van kunt genieten. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je hangmat, willen we je nog een paar extra tips meegeven.

  • Check voor gebruik of de hangmat goed is opgehangen en veilig gebruikt kan worden.
  • Laat kinderen niet zonder toezicht in de hangmat en voorkom hard schommelen en wild spelen.
  • Controleer de ophangmaterialen, zoals touwen en haken, regelmatig op slijtage.
  • Ga niet met schoenen en scherpe voorwerpen in de hangmat om beschadiging van de stof te voorkomen.
  • Pas op met vuur en sigaretten. Hierdoor kunnen brandgaatjes ontstaan die de sterkte van de hangmat aantasten.
  • Laat de hangmat niet lang achtereen buiten hangen om verkleuring en verzwakking van de stof door UV-straling en beperking van de levensduur te voorkomen. Berg de hangmat bij voorkeur na elk gebruik weer op.

Hopelijk is het na het lezen van dit artikel en het bekijken van het filmpje duidelijk hoe je een hangmat goed ophangt en er lekker in kan liggen.


Heb jij wat gehad aan dit artikel? Deel dan deze blog – bijvoorbeeld op Facebook – en help andere hangmat-liefhebbers. Ook kun je onder het artikel een reactie plaatsen.

Lees ook onze blogs over:

Vrachtwagenzeil 

Mileuvriendelijke producten

Veganistische producten 

Duurzaam shoppen

Fairtrade tassen