Marijn-Driesen_33-2-1024x683

Welke keuzes horen bij een veganistische levensstijl?

Marijn Driesen is virtueel assistent en ondersteunt bedrijven bij het beheren van hun social media. Tegelijkertijd is zij sinds november 2019 veganist. In deze gastblog vertelt zij over haar motivatie en tot welke keuzes een veganistische levensstijl leidt, zowel op het gebied van voeding als kleding en accessoires.

Toen ik startte met veganistisch eten was dat om te proberen of ik dat kon. Vlees at ik al niet en melk dronk ik nooit. Kaas, yoghurt en eieren at ik wel graag. Over kleding, schoenen en accessoires dacht ik toen nog niet na. Na een maand veganistisch eten ben ik daarmee doorgegaan. Want wat miste ik nu eigenlijk aan dierlijke producten? Niets! Pas later ben ik me veel meer gaan verdiepen in het veganisme.

De Nederlandse Vereniging van Veganisme omschrijft veganisme als het volgende:

“Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden."

Waarom een veganistische levensstijl

Wanneer mensen horen dat ik veganist ben, krijg ik altijd de vraag ‘waarom?’.

Om verschillende redenen. Ja, het dierenleed staat voor mij wel met stip op nummer 1, maar ook qua duurzaamheid en voor het milieu is het vele malen beter om dierlijke producten te laten staan. Nu ik hier meer over weet vind ik het soms moeilijk wanneer andere mensen hier niet mee bezig zijn. Want hoe kan je nu genieten van je boterham met kaas of ham wanneer er zoveel leed achter zit? En ik snap dit ook wel weer, want zelf dacht ik hier ook nooit over na (of wilde ik er niet over na denken en het niet weten).

En de omslag van het eten en dragen van dierlijke producten naar een veganistisch leven is ook niet zomaar gedaan. Dat gaat geleidelijk en stap voor stap.

Dierlijke materialen in kleding en accessoires

Tegenwoordig wanneer ik winkel (dat doe ik trouwens niet vaak) let ik op verschillende dingen:

  • Komen er dierlijke producten aan te pas?
  • Is het duurzaam gemaakt?
  • Is het fairtrade en krijgt de maker een eerlijke prijs betaald?
  • Wat is het voor materiaal?
  • Geen fast fashion maar slow fashion

Het mag duidelijk zijn dat ik geen kleding of accessoires koop van leer, suède, wol, vilt, zijde en bont. Maar ook alles met dons en veren (denk aan een dekbed bijvoorbeeld) koop ik niet. Op dit moment heb ik geen leren schoenen en accessoires meer in huis, maar ik heb nog wel wollen vesten van de tijd voordat ik een veganistische levensstijl hanteerde. Gelukkig zijn deze vesten op een duurzame manier gemaakt en fairtrade. Deze draag ik nog wel, maar nieuwe kleding met wol koop ik niet meer. Wanneer ik dus winkel kijk ik als eerste wat er in het label van het kledingstuk staat. Het liefste draag ik katoen (al komt daar weer heel veel water aan te pas) en bamboe. De bamboe sjaals en diverse vegan tassen van MoreThanHip zijn een heel goed voorbeeld van wat ik wel zou kopen! Deze zijn namelijk op een duurzame en eerlijke manier gemaakt en 100% vegan.

Lichtgewicht vegan roltop rugtas
Lichtgewicht vegan roltop rugtas
Superzachte brede sjaal of omslagdoek van bamboe
Superzachte brede sjaal of omslagdoek van bamboe

De omslag naar een veganistische levensstijl

Mijn omslag van vegetariër naar vegan en van fast fashion naar slow fashion ging niet van de een op andere dag. Het is echt een mindset ding geweest bij mij. Een jaar of drie geleden had ik een collega die veganistisch at en daar vol passie over sprak en over deelde op haar socials. Soms tot op het irritante af, vond ik. Achteraf gezien was ik er nog niet klaar voor en wilde ik niet zien wat er aan de hand was, welk dierenleed schuilging achter de industrie.

Nu ben ik net zo en deel ik ook statements op mijn Instagram over dit onderwerp. En niet om mensen te veroordelen die vlees eten, maar juist om ze te laten zien wat er gebeurt. Veel mensen weten niet hoe het er in de vlees- en zuivelindustrie aan toe gaat (of willen het niet weten). Voor deze mensen deel ik mijn kennis en hoop ik dat ze gaan nadenken over de vlees- en zuivelindustrie. Maar ook over fast fashion en hoe wij daar als consument aan meewerken.

Er is geen goed of fout als het om veganistisch leven gaat

Persoonlijk vind ik dat er geen goed of fout is, maar ik weet dat de meningen daarover verdeeld zijn. Wil jij de overstap maken naar een veganistische levensstijl? Doe het dan stap voor stap. En word niet boos op jezelf wanneer je per ongeluk iets koopt waar toch een dierlijk product in zit. Hoe langer je hier mee bezig bent, hoe makkelijker het voor je wordt. Dat geldt ook voor het kopen van kleding, accessoires en verzorgingsproducten. Op een gegeven moment weet je precies waar je terecht kunt voor mooie vegan mode, producten en welke etenswaren je prima kunt eten als veganist.