Tassen, sieraden en cadeaus die je nergens anders vindt

Klantenservice

Het verhaal van MoreThanHip

 ‘Mooie producten met een goed verhaal.’

Dat is kort gezegd de insteek van MoreThanHip. Daarmee zijn wij – Ingrid en Kees Meijer – in 2007 onze webshop gestart. Inmiddels zijn we vele jaren verder en hebben we een groot assortiment eco & fair design mode- en woonaccessoires opgebouwd. 

Lees verder

Klantenservice

Contact:
MoreThanHip

Telefoon: 0348-470140
E-mail: info@morethanhip.nl

Unieke eco & fair collectie

Vóór 23:00 uur besteld, zelfde (werk)dag verzonden

Gratis verzending in Nederland v.a. €35,-

 

MoreThanHip autoband

MoreThanHip autoband tassen en accessoires

Autoband, of om precies te zijn binnenbanden van vrachtwagens, is een prachtig duurzaam materiaal. Dit leent zich uitstekend voor het maken tassen en accessoires, die wij al jaren met veel succes verkopen. In die tijd hebben wij langzaam maar zeker onze eigen collectie ontwikkeld, die geproduceerd wordt in een van de sloppenwijken van Bogotá, de hoofdstad van Colombia.

Deze artikelen worden met de hand gemaakt door mensen die in deze ‘barrio’ wonen en die door dit werk een beter bestaan kunnen opbouwen. Met vast werk, opleidingen en een goede arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. En zo dus kunnen ontsnappen aan een leven van armoede, alcohol, drugs en geweld. 

Tassen en accessoires van gerecyclede vrachtwagen binnenband

We vertellen je hier graag wat meer over dit bijzondere materiaal en de omstandigheden waaronder de MoreThanHip Autoband-collectie worden gemaakt. 

Upcycling van autobanden

In Europa kom je tegenwoordig nauwelijks nog binnenbanden tegen bij auto’s, vrachtwagens en bussen. In Zuid-Amerika worden echter nog heel veel binnenbanden gebruikt. Op zich is dat nog geen probleem. Echter, systemen voor het inzamelen en verwerken van oude autobanden zoals in Europa, zijn er in Colombia niet. 

Autobanden worden vaak gewoon gedumpt op de vuilnisbelt of in de natuur. Ook worden banden vaak verbrand en zelfs gebruikt als brandstof voor kachels en fornuizen. Dat is natuurlijk helemaal schadelijk, door de chemische stoffen die daarbij vrijkomen. Het recyclen van autobanden draagt dus bij aan het schoner maken van het milieu. En dat is goed nieuws voor het milieu in Colombia.

Soepel, sterk en duurzaam

Het hergebruiken of upcyclen van binnenbanden voor het maken van modeaccessoires is een supergoede vondst. Van een afstand lijkt dit materiaal net zwart leer, maar dichterbij zie je dat het toch een ander materiaal moet zijn. Het rubber van de binnenbanden is niet alleen zeer soepel en sterk, maar heeft ook een grote variatie in textuur. Elke tas is daardoor weer anders. Gekleurde strepen - meestal blauw - of zelfs een stempel van Good Year, Firestone of een ander merk, maken sommige tassen helemaal uniek. In combinatie met een sober design en geraffineerde kleuraccenten en details, levert autoband een stoere en superhippe uitstraling op.

Schoon en geurarm

Tijdens het productieproces is het rubber goed gereinigd en nabehandeld met milieuvriendelijke middelen, waardoor het in principe niet afgeeft en geurarm is. Door het gebruik zal het rubber een zachte matte glans krijgen en wordt het steeds mooier.

Bovendien zijn artikelen van binnenband gemakkelijk schoon te maken met water of een sopje en een doekje. En mocht er per ongeluk een gaatje in komen, dan is dit eenvoudig te repareren met een plakker voor fietsbanden.

Eerlijke productie volgens Fair Trade normen

De MoreThanHip Autoband-collectie wordt geproduceerd in nauwe samenwerking met Sapia, de grootste fair trade leverancier van Colombia. De eerste aanzet tot dit bedrijf werd in 1997 gegeven met het maken van kleine cadeautjes van gerecyclede sinaasappelschillen. Gebaseerd op het succes hiervan en de voorliefde voor handwerk met natuurlijke en gerecyclede materialen, werd het assortiment in de loop der jaren sterk verbreed. Eerst met poppetjes van maïsmeel en maïsbladeren, maar later ook met sieraden van natuurlijke zaden uit het tropische regenwoud (zoals tagua, chirilla en acai). En sinds een aantal jaren ook tassen, etuis en portemonnees van gerecyclede binnenbanden en van semi-ecoleer.

Atelier doña Rosa

Het atelier waar de autobandcollectie wordt gemaakt bevindt zich in Ciudad Bolivar. Dit is een van de gevaarlijkste wijken van Bogota, waar een hoge werkloosheid heerst en drugs en geweld aan de orde van de dag zijn. Dit atelier is in 2001 opgericht door Doña Rosa, nadat het leerbewerkingbedrijf waar ze 16 jaar had gewerkt failliet was gegaan. Inmiddels werken er al meer dan 25 inwoners van Ciudad Bolivar.

Nieuwe kansen in de sloppenwijk

Door dit succes is zij uitgegroeid tot een rolmodel voor de vrouwen in haar buurt. Doña Rosa biedt mensen aan de onderkant van de samenleving een kans op een vaste baan. Zij worden opgeleid en krijgen een beter bestaan met normale werktijden, een redelijk loon en ziektekostenverzekering.

Sinds 2005 werkt Doña Rosa nauw samen met Sapia, dat het atelier helpt met goede, aantrekkelijke ontwerpen en het openen van buitenlandse markten. Immers, elke nieuwe klant betekent weer meer werkgelegenheid.

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen.
en krijg gelijk 5% korting op je volgende bestelling.