kerststel knutselen

Zelf kerststerren knutselen van papier

Zoek je een leuke, creatieve manier om je huis in kerstsfeer te brengen? Dan hebben wij een hele goede tip voor je: zelf kerststerren knutselen van papier. Dat is niet alleen superleuk, maar ook verrassend simpel. Je hebt geen dure materialen of ingewikkelde vaardigheden nodig; met wat papier, een schaar, lijm en een snufje creativiteit kom je al een heel eind.

Het mooie aan zelfgemaakte kerststerren is dat ze net zo uniek zijn als jij. Of je nu gaat voor klassiek rood en groen, chique goud en zilver, of een totaal andere kleurencombinatie, je kunt je kerstdecoratie helemaal naar je eigen hand zetten. Dus, klaar om je innerlijke knutselkoning(in) los te laten? Lees snel verder en ontdek hoe je deze feestelijke seizoensdecoratie zelf in elkaar zet. Maar is dit niet je hobby? Geen probleem, want er zijn ook tal van kant-en-klare papieren kerststerren voor ieders smaak te vinden.

Benodigde materialen voor kerststerren knutselen

Voordat je begint met het creëren van je eigen kerststerren, is het belangrijk om te weten welke materialen je nodig hebt. Gelukkig zijn deze materialen eenvoudig en vaak al in huis te vinden. 

  • Papier: dit kan gekleurd papier zijn, maar ook oude tijdschriften of boekpagina's geven een unieke twist.
  • Schaar: een goede schaar is essentieel om de sterpunten mooi uit te kunnen knippen.
  • Lijm: gebruik PVA-lijm of een lijmpistool voor stevigheid.
  • Liniaal en potlood: voor het afmeten en tekenen van de lijnen, zodat jouw ster symmetrisch wordt.

Stap voor stap naar de perfecte Kerstster

Nu je alle benodigdheden bij elkaar hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Het proces van kerststerren maken is verrassend eenvoudig en biedt ruimte voor veel creativiteit.

  1. Snijd of knip eerst je papier op maat. A4-formaat werkt goed als basis. En voor de veiligheid: altijd van je af snijden of knippen.
  2. Vouw het papier diagonaal om een dubbele driehoek te vormen en knip langs één vouwlijn in tot ongeveer 2 cm van de rand.
  3. Open het papier en breng lijm aan langs één kant van elke ingeknipte strook, vouw dan elke strook over elkaar heen tot ze elkaar overlappen en vorm zo de puntige armen voor de ster..
  4. Herhaal dit totdat je genoeg armen hebt voor jouw ster – meestal zijn 5 of 6 armen ideaal. Bevestig vervolgens de armen aan elkaar voor het eindresultaat.

Met deze stappen heb je de basis onder de knie! Maar vergeet niet: oefening baart kunst. Hoe meer sterren je maakt, hoe sneller het gaat en hoe beter ze lukken.


Verschillende ontwerpen en patronen voor papieren kerststerren

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je gaan kijken naar verschillende ontwerpen en patronen voor jouw papieren kerststerren. Je zult versteld staan hoeveel variaties je kunt maken met slechts een paar simpele aanpassingen.

Laat je creativiteit de vrije loop

Naast het kiezen van kleuren en patronen kun je ook versiersels toevoegen zoals glitters, kralen of kleine belletjes aan de punten van je ster. Zelfs een eenvoudige strik of wat lint kan al veel doen. Het belangrijkste is dat jij plezier beleeft tijdens het maken en trots bent op wat je hebt gecreëerd.

Klassiek of modern: de keuze is aan jou

Klassieke sterren zijn meestal rood, groen of goud, maar wie zegt dat je je daaraan moet houden? Probeer eens pasteltinten of neonkleuren voor een moderne twist. Ook kun je experimenteren met het papier zelf; denk aan patroonpapier, bladmuziek, oude boekenpagina's of zelfs foto's. Elk materiaal geeft weer een unieke uitstraling. Het leuke is dat geen twee sterren er precies hetzelfde uit hoeven te zien. Speel met symmetrie en asymmetrie om jouw eigen design te vinden.

Tips voor het personaliseren van je zelfgemaakte kerststerren

Bij het maken van kerststerren van papier is de mogelijkheid om ze te personaliseren misschien wel het leukste deel. Door je eigen draai aan deze feestelijke decoraties te geven, creëer je iets unieks dat nergens anders te vinden is. Hier zijn een paar tips die jou kunnen helpen om je papieren kerststerren echt persoonlijk te maken.

Kies bijzondere materialen

Je hoeft niet beperkt te blijven tot standaard knutselpapier. Denk eens aan:

  • Oud boekpapier voor een vintage look
  • Glanspapier voor extra schittering
  • Muziekbladen voor muziekliefhebbers in de familie

Het gebruiken van ongewone materialen kan je creaties een heel eigen karakter geven.

Speel met kleuren en patronen


Kleur kan veel doen om je sterren eruit te laten springen. Experimenteer met:


  • Contrastrijke kleurencombinaties zoals rood en groen of blauw en zilver
  • Patronen die iets over jou of de ontvanger vertellen, denk aan favoriete kleuren of thema’s zoals winterlandschappen of rendieren
  • Uitgesneden designs: snijd kleine vormpjes uit de armen van de ster voor een mooi lichteffect. Dit kan bijvoorbeeld heel simpel door ronde gaatjes uit te stansen met een perforator.

Door verschillende kleuren en patronen uit te proberen, vind je vast en zeker een stijl die perfect past bij jouw kerstsfeer.


Voeg texturen toe

Texturen kunnen een eenvoudige ster transformeren in iets speciaals. Overweeg om:

  • Glitters toe te voegen op randjes of in het centrum
  • Kleine kraaltjes of pailletten in patronen op de sterren te lijmen
  • Uitgesneden elementen lichtjes op te tillen met foamtape voor een 3D-effect
  • Een 3D-effect creëer je ook door meerdere lagen van dezelfde ster iets verschoven op elkaar te plakken.

Deze kleine details maken elke ster uniek en geven ze letterlijk wat meer diepte.

Maak het persoonlijk met berichten

Eén van de meest hartverwarmende manieren om je kerststerren persoonlijk te maken, is door er kleine berichtjes op achter te laten. Dit kunnen wensen zijn, maar ook grappige quotes of zelfs namen. Het maakt jouw creatie niet alleen decoratief maar ook memorabel.

Inspirerende ideeën voor het integreren van papieren kerststerren in je interieur

Als je eenmaal de kunst van het maken van papieren kerststerren onder de knie hebt, is 't tijd om na te denken over hoe je ze kunt gebruiken om jouw huis extra gezellig te maken tijdens de feestdagen. Hier zijn wat frisse ideeën die niet alleen creatief maar ook verrassend eenvoudig uit te voeren zijn.

Haal buiten naar binnen

Een prachtige manier om een warme en natuurlijke sfeer te creëren, is door je zelfgemaakte sterren te combineren met natuurlijke elementen. Hang ze bijvoorbeeld voor het raam samen met takjes groen of droge takken. Dit zorgt voor een sprookjesachtige uitstraling wanneer 't licht door de sterren schijnt.

Sterren als tafeldecoratie

Niet alleen aan de muur of voor 't raam doen je papieren creaties wonderen, maar ook op de dinertafel kunnen ze een blikvanger zijn. Leg kleinere sterren als decoratieve elementen rondom kaarsenhouders of strooi wat subtiele glitter op hun oppervlak voor die extra sprankeling tijdens het kerstdiner.

Persoonlijke kerstboodschappen versturen

Waarom zou je niet eens iets anders proberen dan traditionele kerstkaarten dit jaar? Maak kleine sterretjes en schrijf daar persoonlijke boodschappen op voor familie en vrienden. Het toevoegen van een handgeschreven bericht maakt jouw wensen nog specialer en persoonlijker.

Door deze unieke benaderingen te kiezen, geef je niet alleen een nieuwe draai aan traditie maar creëer je ook herinneringen die elk jaar weer terug kunnen komen. Elke keer dat jij of iemand anders deze versieringen ziet, worden zij herinnerd aan de speciale momenten die jullie samen hebben gedeeld. En zo blijft de magische sfeer van Kerstmis levend, jaar na jaar, zonder dat er veel nodig is - slechts wat papier, geduld en heel veel liefde.

Dus daar heb je 't: met een beetje creativiteit en wat papier kun je de kerstsfeer in huis halen op een manier die zowel persoonlijk als stijlvol is. Of je nu kiest voor het ophangen aan de muur, het versieren van de kersttafel of het versturen als een warme kerstgroet, je hebt alle tools in handen om er iets unieks van te maken. Het mooiste van alles? Je creëert niet alleen prachtige decoraties maar ook kostbare herinneringen. Dus pak dat papier en die schaar en laat de magie beginnen!


Of toch liever een kant-en-klare papieren kerstster kopen?

Heb je twee linkerhanden of gewoon geen zin in knutselen, dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om een of meer papieren kerststerren te bestellen. Die hoef je dan alleen nog maar uit te vouwen, op te hangen en je bent klaar voor de kerst. Want eerlijk is eerlijk, een papieren kerstster - vooral met verlichting - is een van de meest effectieve manieren om een authentieke kerstsfeer in huis te halen. En ook dit soort kerstdecoraties zijn er te kust en te keur voor iedere smaak.