Zo kies je het ideale dekbed voor jou

Bijna iedereen heeft in zijn leven weleens te maken met periodes waarin hij of zij minder goed slaapt. Ontzettend vervelend, maar met een paar aanpassingen wel iets aan te doen. Een goed dekbed, met bijvoorbeeld een mooi dekbedovertrek lits jumeaux, kan het verschil maken. Zo kies je het ideale dekbed voor jou!

Hoe groot moet het zijn?

Veel mensen slapen met twee losse dekens naast elkaar in een tweepersoonsbed. Als je gesteld bent op je eigen ruimte tijdens het slapen is dat een uitstekend idee, maar als je toch meer naar elkaar toetrekt ligt één iemand uiteindelijk vaak half onder de dekens. Toch tijd om voor een mooi tweepersoons 4 seizoenen dekbed te kiezen dan. Bij een tweepersoons dekbed kun je kiezen uit de standaardmaat (200 cm breed) en de lits-jumeaux-maat (240 cm breed).

Hoe warm moet het zijn?

Je hebt in de wereld van dekbedden verschillende warmteklassen: 1,2,3 en vier. Een winterdekbed is zwaar en dik en ideaal voor de koude dagen. Deze heeft warmteklasse één of twee, waarbij warmteklasse één het allerwarmst is.  Een zomerdekbed is wat lichter en heeft warmteklasse vier. Een all-year-dekbed zit daar met warmteklasse drie wat tussenin en kun je, als je het niet al te snel warm of koud hebt, het hele jaar door gebruiken. Een vier-seizoenen dekbed kun je uit elkaar halen en zo het hele jaar gebruiken als ofwel zomerdekbed, ofwel winterdekbed. Een vier-seizoenendekbed is daardoor eigenlijk alle warmteklassen in één.

Vulling

Ook de vulling van je dekbed kan een belangrijke rol spelen in je slaapcomfort. Dekbedden worden doorgaans gevuld met kameelhaar, dons, zijde, tencel of dacron. Een dekbed met een vulling van kameelhaar is wat zwaarder en redelijk goedkoop. Kameelhaar ondersteunt een goede temperatuurregulatie en is daarmee ideaal voor mensen die veel zweten. Een donzen dekbed is wat lichter en drapeert mooi om het lichaam. Het is perfect in staat je eigen lichaamswarmte vast te houden. Zijde is een ideale vulling voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Dekbedden met een vulling van zijde zijn doorgaans meer geschikt voor de zomer. Het grootste voordeel van een dekbed met een vulling van tencel is de antibacteriële werking en de mogelijkheid om het dekbed zo in één keer in de wasmachine te stoppen. Tot slot is een dekbed van de kunststof dacron een iets prijsvriendelijke optie voor mensen die last hebben van een huisstofmijt-allergie.

Kies voor duurzaamheid

HEMA heeft tegenwoordig ook duurzaam beddengoed, zoals een dekbed en kussen gevuld met gerecycled plastic. Dit plastic komt van gebruikte flessen en wordt na een grondig proces van sorteren, fijnmalen en wassen omgevormd tot vezels voor de vulling. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder afval. Het dekbed heeft twee lagen die je met drukknoopjes aan elkaar vastmaakt, dus je kunt het zowel in de zomer als in de winter gebruiken. Het beddengoed is isolerend, houdt vocht goed in balans, is anti-allergisch en kan op 60 graden gewassen worden. De buitenkant is van 100% biologisch katoen, wat het lekker luchtig en absorberend maakt. Met dit duurzame beddengoed slaap je niet alleen lekker, maar draag je ook bij aan een beter milieu!