Tassen, sieraden en cadeaus die je nergens anders vindt

Klantenservice

Het verhaal van MoreThanHip

 ‘Mooie producten met een goed verhaal.’

Dat is kort gezegd de insteek van MoreThanHip. Daarmee zijn wij – Ingrid en Kees Meijer – in 2007 onze webshop gestart. Inmiddels zijn we vele jaren verder en hebben we een groot assortiment eco & fair design mode- en woonaccessoires opgebouwd. 

Lees verder

Klantenservice

Contact:
MoreThanHip

Telefoon: 0348-470140
E-mail: info@morethanhip.nl

Unieke eco & fair collectie

Vóór 23:00 uur besteld, zelfde (werk)dag verzonden

Gratis verzending in Nederland v.a. €35,-

 

 

Plastic tasjes, ze verdwijnen niet vanzelf
Afgedankte plastic tasjes veroorzaken in ontwikkelingslanden een lastig probleem. Vuilnisophaaldiensten zijn er nauwelijks. En – heel begrijpelijk – in de eerste levensbehoeften voorzien wint het van het milieubewustzijn. Maar tegelijkertijd ontstaat er een hardnekkig milieuprobleem van rondzwervende plastic tasjes. 

Een serieus milieuprobleem
Deze plastic tasjes veroorzaken gezondheidsrisico's voor mens (verstopping van waterwegen en riolering) en dier (verstikking van vee) in een landen met een arme, snelgroeiende bevolking. Kortom een serieus probleem, want plastic tasjes verdwijnen nu eenmaal niet vanzelf.

In Cambodja is FunkyJunk Recycled deze uitdaging aangegaan. Deze sociale onderneming is opgericht door Debbie Watkins en Mark Lansu, een Engels-Nederlands stel dat vele jaren in Cambodja woonde en werkte met hun non-profit reisbureau Carpe Diem Travel. Zij kennen de taal, de cultuur en weten de weg in dit land.

Mooie, functionele en duurzame artikelen
FunkyJunk Recycled maakt mooie, functionele en duurzame artikelen van afgedankte plastic tasjes, die zijn opgeraapt op straat, in de velden en uit de natuur. Het doel van Debbie en Marc is om artikelen te ontwikkelen en te produceren die consumenten in het Westen willen kopen om hun aantrekkelijke uiterlijk en functionaliteit. Niet uit medelijden met ‘arme, zielige Cambodjaantjes’.

Ingezamelde tasjes worden in het productiecentrum van FunkyJunk Recycled eerst gewassen, gedesinfecteerd en gedroogd in de zon. Daarna worden ze op kleur gesorteerd, gesneden en verwerkt tot garen. Hiermee worden vervolgens allerlei producten gehaakt: van telefoonhoesjes en etuis tot tassen, manden en kussens. Eenvoudig en sober vormgeven, maar toch opvallend door hun eigen signatuur en geschikt voor intensief dagelijks gebruik.

Effectief ecodesign
Oude plastic tasjes zijn een ideaal basismateriaal voor deze producten. Ze zijn er in een breed gamma van prachtige kleuren, waarmee vele mooie combinaties zijn te maken. Maar ook zacht en flexibel, en  toch sterk en wasbaar. Kortom, een effectief stukje ecodesign.

De producten van FunkyJunk Recycled dragen bij aan een schoner milieu en zorgen voor een vast inkomen, scholing en een toekomstperspectief voor een arme gemeenschap in Cambodja. Bovendien geven zij een ‘funky’ accent aan je lifestyle!

Bekijk hier alle FunkyJunk-artikelen

FunkyJunk productiecentrum in zuid-Cambodja
Het productiecentrum van FunkyJunk Recycled is opgezet volgens Fair Trade-principes. Het doel is om een duurzame inkomstenbron voor een groep kansarme mensen te realiseren, zonder dat daar hoge investeringen in kennis, technologie en apparatuur voor nodig zijn. Hieruit is een zelfstandig functionerende onderneming ontstaan, die bijdraagt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de medewerkers. En waaraan deze tevens een groter gevoel van eigenwaarde ontlenen.

Het productiecentrum is gevestigd in een klein dorpje in het zuiden van Cambodja. Dit was een van de laatste bolwerken van het Rode Khmer leger en werd pas rustig in 1998. Tegenwoordig is het rustig in dit gebied en zijn de mensen gericht op het verbeteren van hun levensstandaard. De erfenis van de oorlog is echter nog steeds zichtbaar met veel mensen die lijden aan PTSS en een hoge mate van alcoholisme en huiselijk geweld. Ook hechten veel ouders geen waarde aan onderwijs. De resultaten van de nationale schoolexamens behoren dan ook tot de slechtste van het land.

FunkyJunk Recycled heeft juist hier haar project opgezet in samenwerking met de NGO Bridges Across Borders Zuid-Oost-Azië en trainde een groep van 24 mensen uit deze gemeenschap: de armste van de armen zonder land, zonder vee en niet in staat om iedere dag eten op tafel te krijgen.

Onderwijs en een vast inkomen
Met de producten die ze maken voor FunkyJunk Recycled genereren ze een vast inkomen voor hun gezin, zodat ze hun kinderen, broers en zussen naar school te sturen. De groep heeft ook de mogelijkheid om Engels te leren en zij worden betrokken bij spaarprogramma's en andere groepsactiviteiten.

Het project wordt ondersteund door experts op het gebied van design en kwaliteitmanagement, maar ook door adviseurs met een achtergrond in het bedrijfsleven en bij NGO’s. Ook studenten van de Universiteit van Utrecht dragen in het kader van studieprojecten bij aan het verbeteren van de bedrijfsprocessen.

FunkyJunk is een lange-termijn-initiatief dat zal uitbreiden na de eerste centrum als het eenmaal een zekere capaciteit heeft bereikt, Er zijn veel potentiële locaties in Cambodja en verder weg: afgedankte plastic zakken in ontwikkelingslanden zijn vrijwel onbegrensd, net als het aantal mensen die zouden kunnen profiteren van vaardigheidstraining en inkomen, en het aantal gemeenten die graag een schonere leefomgeving.

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen.
en krijg gelijk 5% korting op je volgende bestelling.