Nieuwe manier van verduurzamen: eco leer

Als je denkt aan verduurzamen, denk je bijvoorbeeld al snel aan recyclen , upcycling afval scheiden of het gebruiken van groene energie. Dit zijn belangrijke methoden om milieuschade te beperken. Wat we tegenwoordig ook zien, is dat ook textiel en leersoorten steeds duurzamer worden. Goede voorbeelden hiervan zijn biokatoen en eco leer. Vooral die laatste zien we steeds vaker terugkomen in meubels in huis, maar sinds kort bestaan er bijvoorbeeld ook ecologische tassen van echt leer.

Ben jij benieuwd wat eco leer precies is en waarom het zo duurzaam is? Dan ben je hier aan het juiste adres!


Is eco leder echt leer?

Eco Leer is een begrip dat vaak op de verkeerde manier gebruikt wordt. Zo denk je bij eco leer al snel aan een vegan vorm van leer maar dit is niet helemaal waar. Eco Leer is namelijk echt leer van dierlijke huiden waarbij tijdens de productie zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van plantaardige stoffen en zo min mogelijk van chemische stoffen om het leer te looien. Dit zijn de stoffen die tijdens het looien worden gebruikt om het leer te conserveren en het zacht en soepel te maken. Dit houdt niet in dat het leer zelf niet van dieren komt, maar dat de nabewerking van het leer op een ecologische en milieuvriendelijke manier gebeurt

Misschien vraag je je nu af welke voordelen eco leer met zich meebrengen. Eco leer lijkt precies op normaal leer, maar ziet er wat ruiger en doorleefder uit. Dat komt omdat het transparant wordt gekleurd en meestal wordt afgewerkt met een waslaag. Dat zorgt voor de kenmerkende ‘vintage’ uitstraling. . Het leer blijft lang mooi en wordt eigenlijk steeds mooier tijdens het gebruik. Ook het onderhoud van eco leer is simpel. Vlekken of vieze plekken zijn makkelijk weg te krijgen met een een borstel, wat onderhoudsspray en een doekje. Ideaal, toch? 

Voorbeelden van producten met eco leer

Eco leer kan op erg veel producten worden toegepast. Eco leer wordt nu verwerkt in bijvoorbeeld shoppers of laptoptassen. Loop jij binnenkort ook met een eco shopper of een eco laptoptas? Je zal waarschijnlijk niet de enige zijn, want de populariteit van deze soort leer loopt snel op

De term eco leer kom je ook steeds meer tegen bij meubels. Veel banken en stoelen worden bekleed met leer dat is gemaakt van gerecyclede stukjes restleer, waarvan nieuw leer wordt gemaakt. Ook dit wordt eco leer genoemd, hoewel het toch op een andere manier gemaakt is dan plantaardig gelooid eco leer. 


Eco leer voor een duurzamere wereld

Net zoals het scheiden van afval of het recyclen van je plastic, is het gebruiken van producten die eco leer bevatten een mooie manier om bij te dragen aan het vergroenen van onze planeet. En dat voor een goedkopere prijs met meer voordelen! Benieuwd naar de duurzame achtergrond van MoreThanHip? Klik dan hier.

Ben jij helemaal om en wil jij ook graag rondlopen met duurzame producten? Bekijk dan nu het uitgebreide assortiment van MoreThanHip en haal geweldige groene producten!