Wat is Upcycling

Upcycling

Het is al lang bekend dat we in een wegwerpmaatschappij leven. Onze producten zijn zo gebouwd dat ze niet voor een lange tijd mee kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld maar aan een telefoon. Na een paar jaar neemt de kwaliteit af en moet je misschien alweer een nieuwe aanschaffen. 

Gelukkig worden we steeds beter in verduurzamen en biedt upcycling ons een mooie kans om langer te genieten van producten. Maar wat betekent upcycling precies en waarom is het zo belangrijk? 


Wat is upcycling?

Als je aan upcycling denkt, denk je misschien snel aan recycling. Toch zijn dit twee verschillende termen. Bij het recyclen van materialen maak je van een gebruikt voorwerp nieuwe materialen. Upcycling is oud materiaal een compleet nieuw leven inblazen. Een product waarvan je misschien denkt dat het niet langer gebruikt kan worden, wordt omgetoverd tot een ander product en krijgt een geheel nieuwe betekenis en waarde. Het draait er bij upcycling dus om dat de kwaliteit van het nieuwe product niet minder wordt, maar juist wordt verbeterd.

Naast het voordeel van de hoge waarde van upcycled producten, is het ook nog eens groener dan recyclen. Voor recyclen is er veel energie nodig en wordt alleen de grondstof uit het product opnieuw gebruikt, terwijl bij upcycling het hele product opnieuw wordt gebruikt.

Waarom is upcycling belangrijk?

We zien dat steeds meer mensen verduurzamen en vergroenen belangrijk vinden. Upcycling kan een grote rol spelen in het proces van verduurzamen. Als er meer producten worden upcycled, wordt er minder afval verbrand en zorgt dat voor minder broeikasgassen.

Door het upcycling worden er nog meer grondstoffen gespaard dan bij recyclen en krijgen ze een betere kwaliteit. Dit stimuleert bedrijven ook om duurzamere producten te maken en zien ze dat het niet nodig is om producten en grondstoffen zomaar weg te gooien. Upcycling reduceert de noodzaak om opnieuw nieuwe grondstoffen te gebruiken voor grootschalige productie.En dat is een goede ontwikkeling, want veel natuurlijke hulpbronnen die grondstoffen leveren worden steeds schaarser en dus duurder. Denk maar aan aardolie en heel veel verschillende metalen.

Voorbeelden van upcycling  

Upcycling kan worden gebruikt bij allerlei verschillende producten. Bij MoreThanHip gebruiken we bijvoorbeeld vrachtwagenzeil voor veel van onze producten zoals onze  duurzame portemonnees, rugtassen of laptoptassen. Bekijk onze vrachtwagenzeil pagina voor ons volledige assortiment producten gemaakt van dit materiaal.


Duurzame lifestyle

Van niets naar iets gaan met upcycling. Het is een groene manier van afval verwerken en de waarde die je ervoor terugkrijgt, is groter dan daarvoor. Een geweldige stap om op weg te gaan naar een duurzame wereld. Ben je benieuwd naar hoe je je ecologische voetafdruk nog meer kan verkleinen? Lees dan ons blog over veganistische levensstijlen.


Ben jij nog op zoek naar een mooie schoudertas? Bekijk onze mooie en bovenal duurzame tassen en haal snel een mooie tas naar keuze!