JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Eco-sieraden van Tagua, ofwel plantaardig ivoor
Eco-sieraden van Tagua, ofwel plantaardig ivoor hebben een prachtige zachtglanzende en natuurlijke uitstraling. En hoewel het materiaal hard en solide is, voelt het toch zacht en warm aan. Deze sieraden hebben dan ook een grote aantrekkingskracht. Bovendien is Tagua licht van gewicht en dus een genot om te dragen. En een uitkomst voor wie vanwege nikkelallergie alleen nikkelvrije sieraden kan dragen.
Fairtrade productie door vrouwengroepen in Colombia
Onder de naam 'Joyas' biedt MoreThanHip een breed assortiment Tagua-sieraden: kettingen, armbanden, oorbellen en ringen in veel verschillende ontwerpen en kleurencombinaties. Echt superhippe eco-sieraden! De Joyas-sieraden worden gemaakt door vrouwengroepen die zijn aangesloten bij de grootste fair trade aanbieder van Colombia.
Bekijk onze handgemaakte sieraden van Tagua
Wil je meer weten over dit bijzondere materiaal? Lees hieronder het verhaal achter eco-sieraden van Tagua
Waar komt Tagua vandaan?
Tagua, ofwel plantaardig ivoor, is een zaad of noot van de Tagua palm. Deze boomsoort, de Phytelephas Macrocarpa, groeit in tropische regenwouden van de Zuid-Amerikaanse kustregio’s grenzend aan de Stille Oceaan. Vooral in Colombia, Peru, Ecuador, Panama en Brazilië komt de Tagua palm voor.
De Tagua palmboom groeit onder het beschermende bladerdak van het vochtige regenwoud en wordt gemiddeld zo’n 6 tot 9 meter hoog. Zij groeit erg langzaam en het duurt dan ook 15 tot 20 jaar voordat zij haar eerste noten produceert. Etymologisch is de term Phytelephas Macrocarpa afgeleid van het Griekse Phyton: plantaardige en elephas: olifant, met verwijzing naar het ivoor.
Hoe groeit Tagua?
De Tagua noten groeien in gepantserde clusters, waarin een groot aantal noten zitten. De noten variëren in grootte van een kers tot een grapefruit, maar zijn gemiddeld zo groot als een walnoot. Chemisch gezien bestaan ze uit pure cellulose. Voordat de noten rijp zijn bevat de kern een zoete, melkachtige vloeistof, die lijkt op kokosmelk.
Waarom wordt Tagua plantaardig ivoor genoemd?
Wanneer de palmnoten rijp zijn breken de clusters open en vallen ze op de grond. Vervolgens worden ze verzameld en gedroogd in de zon. Na maximaal twee jaar zijn de Tagua noten extreem hard. De Tagua vruchten moeten op natuurlijke wijze worden gedroogd, omdat bij versneld drogen in een oven het plantaardig ivoor bros wordt.
De cellulaire structuur en korrel van het plantaardige ivoor is vergelijkbaar met olifantenivoor, maar heeft een hogere dichtheid en is flexibeler. Het lijkt sterk op het fijnste dierlijke ivoor in textuur en kleur, maar is iets zachter.
Eenmaal uit de cluster hebben de noten een donkere huid die verwijderd moet worden om de prachtige natuurlijke ivoorkleur tevoorschijn te halen. Een beetje polijsten zorgt voor een prachtige zachte glans. De Tagua noten zijn te bewerken tot veel verschillende afmetingen en vormen. Ook zijn de noten in elke denkbare kleur te verven. Door de poreuze structuur van het materiaal hecht de verf bijzonder goed en is het tevens zeer kleurvast. Bovendien accentueert de kleurstof de structuur en de aderen waardoor het plantaardig ivoor tot leven komt.
Ecologische aspecten van Tagua
Tagua heeft een sterke aantrekkingskracht door de zachte glans, het lichte gewicht en omdat het heel prettig aanvoelt. Meer dan dat is het een natuurlijk, tropisch product dat alle kwaliteiten van dierlijk ivoor in zich heeft. De duurzaamheid van Tagua komt op drie punten naar voren:
- Mensen - Het verzamelen, bewerken en verkopen van Tagua producten biedt werk en extra inkomsten aan vele mensen in de rurale regio’s van Zuid-Amerika. Deze natuurlijke “industrie” biedt dus een extra economische stimulans voor deze gebieden, wat leidt tot duurzame economische ontwikkeling.
- Olifant - Tagua is een uitstekend alternatief voor het gebruik van olifantenivoor voor de textiel- en mode-industrie. Een Tagua palm produceert jaarlijks evenveel ivoor als een gemiddelde vrouwelijke Afrikaanse olifant. Hiermee is Tagua een extra argument tegen het stropen van dieren voor hun ivoor.
- Regenwoud - De Tagua noten worden pas geoogst nadat de rijpe vruchten op de grond gevallen zijn. Hierbij wordt dus geen schade aan het regenwoud aangebracht. De palm gedijt alleen goed in zijn natuurlijke omgeving, het regenwoud. Dit is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van deze bomen, die 20 jaar moeten groeien om hun vruchten te kunnen leveren. Doordat de bewoners van tropische regio’s in Zuid-Amerika een economisch belang hebben bij het behoud van het regenwoud zullen zij dit ook beter willen beschermen.
De geschiedenis van Tagua
De oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gebruikten Tagua al om vrouwelijkheid te vertegenwoordigen vanwege de grote magnetische aantrekkingskracht en hun romantische energie. Elk lid van de stam droeg een Tagua hanger om zijn of haar nek. Ze geloofden dat degene die Tagua droeg zou leven in harmonie en altijd geliefd zou zijn door hun familie en vrienden.
Al meer dan tweehonderd jaar wordt plantaardig ivoor gebruikt voor het maken van dobbelstenen, domino- en mah jong stenen en schaakstukken. Maar ook handvatten voor wandelstokken en paraplu’s, pijpen, kokertjes voor naalden en ‘Scrimshaw’ (graveren in ivoor). Vanaf de late 19e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog werden uit Tagua de mooiste knopen voor de kledingindustrie geproduceerd. Lange tijd werden zelfs de knopen van de Amerikaanse legeruniformen van Tagua gemaakt.
Bijna tachtig jaar lang was de ivoornoot een zeer gewilde grondstof, die in fabrieken op drie continenten werd gebruikt om zowel luxe als gebruiksartikelen te produceren. Door de toenemende populariteit en de lagere kosten van kunststof, is de verwerking van plantaardig ivoor sinds de jaren ’50 nagenoeg verdwenen. Tagua is nog steeds populair bij ivoorsnijders in Japan, maar ook deze kunstvorm wordt steeds zeldzamer. In Ecuador bleef de Tagua verwerkende industrie tot op bescheiden niveau gehandhaafde. Vandaag de dag echter is plantaardig ivoor bezig met een come-back als het enige natuurlijke alternatief voor dierlijk ivoor voor de mode- en textielindustrie.