Veganistische producten kopen: waarom en wat?

Veganistische producten kopen: waarom en wat?

Vegetarische en veganistische producten worden steeds populairder - en met reden. Veel mensen doen dit vanwege het welzijn van dieren en omdat het overslaan van dierlijke producten heel goed voor het milieu. Een andere reden kan zijn dat je door minder dierlijke producten te eten minder kans hebt op ziektes als obesitas, een hoge bloeddruk en sommige vormen van kanker. Een veganistische lifestyle beperkt zich echter niet tot voedsel. Ook als het gaat om producten als kleding, schoenen en tassen worden dan dierlijke producten vermeden.

Vegan tassen

Tegenwoordig zijn vegan tassen niet meer van echt leer te onderscheiden. Net zo mooi, zonder dierenleed. Toch is het goed om te kijken waar de tas echt van gemaakt is voordat je deze koopt. In veel gevallen is de tas namelijk gemaakt van PU- of PVC-leer. Dit zijn synthetische materialen die eigenlijk puur plastic zijn en dus niet biologisch afbreekbaar. Zeker niet goed voor het milieu dus. Een beter alternatief zijn gerecycelde tassen, bijvoorbeeld van autobanden, reclamebanners, cementzakken of vrachtwagenzeil. Hierdoor wordt materiaal dat anders wordt verbrand, nu hergebruikt. Het recyclen of upcyclen van dit soort materialen zorgt er in ieder geval voor veel milieuvriendelijke alternatieven.

Vegan sieraden

Bij sieraden denk je wellicht niet direct aan leer en dierlijke producten, maar in vaak worden de touwtjes van kettingen of armbanden van leer gemaakt. Dit is immers sterker en ziet er vaak ook mooier uit dan touw. Daarnaast zit in sommige sieraden ivoor, wat gewonnen wordt van de slagtanden van olifanten. Hoewel tegenwoordig het kopen en verkopen van ivoren sieraden illegaal is (voor alles na 1989), wordt er nog steeds in gehandeld en jagen stropers nog altijd op olifanten. Een prachtig vegan alternatief voor ivoor is tagua, een plantaardige ivoor van een palmboom in Zuid-Amerika. Het ziet er mooi uit en lijkt op ivoor, maar schaadt geen olifanten.

Geen dierlijke producten, toch mooi gestyled

Zoals je ziet is het zeker mogelijk om mooie en verantwoorde vegan producten te kopen, zoals vegan sieraden of tassen van gerecycled materiaal, zonder af te doen aan stijl. Benieuwd naar onze veganistische producten? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.