Bamboe: een wondermateriaal voor kleding

Bamboe: een wondermateriaal voor kleding

Bamboe is een snelgroeiende plant die veel voordelen biedt voor de productie en het dragen van kleding. In dit artikel bespreken we voor welke soorten kleding bamboe wordt gebruikt, wat de voordelen zijn van het dragen van bamboe kleding en hoe duurzaam, klimaatvriendelijk en milieuvriendelijk het gebruik van bamboe voor kleding is.

Voor welke soorten kleding wordt bamboe gebruikt?

Bamboe kan worden verwerkt tot vezels zoals viscose en lyocell, waarvan verschillende soorten textiel die lijken op katoen, tricot en linnen zijn te maken. Deze textielsoorten kunnen worden gebruikt voor allerlei soorten kleding en accessoires, zoals t-shirts, jurken, broeken, sokken, ondergoed, pyjama’s, hemden, polo’s, sjaals en zelfs schoenen. Bamboe kleding is geschikt voor zowel dames als heren, en voor zowel casual als formele gelegenheden.

Ook voor sjaals is bamboe een ideaal materiaal en een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een zachte, warme en duurzame accessoire. Bovendien zijn bamboe sjaals ook zeer stijlvol en veelzijdig. De bamboe sjaals van MoreThanHip zijn een van de beste voorbeelden hiervan. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en designs, en kunnen worden gedragen als sjaal, omslagdoek of gebruikt als plaid. Bamboe sjaals zijn een perfecte aanvulling op elke outfit, voor zowel dames als heren, en voor zowel casual als formele gelegenheden.

Wat zijn de voordelen van het dragen van bamboe kleding?

Bamboe kleding heeft veel voordelen voor de drager, zoals:

 • Zijdezacht: Bamboe kleding voelt heerlijk zacht en comfortabel op de huid, dankzij de gladde en ronde vezels van bamboe.
 • Ademend: Bamboe kleding is goed in het reguleren van de lichaamstemperatuur, omdat het vocht snel afvoert en de huid laat ademen.
 • Hypoallergeen: Bamboe kleding is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën, omdat het geen irriterende stoffen bevat en antibacterieel is.
 • Geurvrij: Bamboe kleding houdt geen geurtjes vast, zelfs bij intensief gebruik, omdat het de groei van bacteriën remt die verantwoordelijk zijn voor nare luchtjes.
 • UV-beschermend: Bamboe kleding biedt een natuurlijke bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon, omdat het een hoge UV-absorptie heeft.

Hoe duurzaam, klimaatvriendelijk en milieuvriendelijk is het gebruik van bamboe voor kleding?

Bamboe kleding is niet alleen goed voor de drager, maar ook voor de planeet, omdat het gebruik van bamboe voor kleding veel duurzamer, klimaatvriendelijker en milieuvriendelijker is dan het gebruik van andere materialen, zoals katoen of synthetische stoffen. Enkele redenen hiervoor zijn:

 • Snelle groei: Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld, die tot wel een meter per dag kan groeien, zonder dat er veel water nodig is. Ook meststoffen of pesticiden zijn voor het verbouwen van bamboe overbodig.
 • Hernieuwbaar: Bamboe is een hernieuwbare grondstof, die na de oogst weer snel aangroeit, zonder dat er ontbossing of bodemerosie optreedt.
 • CO2-reductie: Bamboe is een effectieve koolstofvanger, die meer CO2 uit de lucht haalt en meer zuurstof afgeeft dan andere planten, waardoor het bijdraagt aan de vermindering van het broeikaseffect.
 • Biologisch afbreekbaar: Bamboe kleding is biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het aan het einde van de levensduur kan worden gecomposteerd, zonder dat het schadelijke stoffen achterlaat in het milieu.

 

Hoe milieuvriendelijk is het productieproces van bamboe stoffen?

Het productieproces van bamboe stoffen voor kleding en accessoires hangt af van het soort textiel dat wordt gemaakt. Er zijn twee hoofdmethoden om bamboevezels te verkrijgen: het mechanische proces en het chemische proces.

 • Het mechanische proces is vergelijkbaar met het maken van linnen uit vlas. Het bamboe wordt verpletterd en gekookt in een alkalische oplossing, waarna de vezels worden gescheiden en gekamd. Dit proces is milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord, maar het is ook arbeidsintensief en duur. Het resultaat is een stof die bamboe linnen wordt genoemd, die sterk, stug en absorberend is.

 • Het chemische proces is het meest gebruikt om bamboe stoffen te maken, vooral bamboe viscose. Het bamboe wordt verpulverd en behandeld met een chemische oplossing, meestal natriumhydroxide en koolstofdisulfide, om een stroperige substantie te vormen. Deze substantie wordt door een spindop geduwd en tot vezels gesponnen, die vervolgens tot garens en stoffen worden geweven. Dit proces is minder milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord, omdat het veel water, energie en chemicaliën verbruikt, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Het resultaat is een stof die bamboe viscose wordt genoemd, die zacht, soepel en glanzend is.

Er zijn ook andere methoden om bamboe stoffen te maken, zoals bamboe lyocell, bamboe katoen en bamboe pulp. Deze methoden variëren in hun milieuvriendelijkheid en ecologische verantwoordelijkheid, afhankelijk van de gebruikte technologieën, chemicaliën en grondstoffen.

Het productieproces van bamboe stoffen kan dus ook negatieve gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid, zoals watervervuiling, energieverbruik, chemicaliënuitstoot en afvalproductie. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor bamboe stoffen die gemaakt zijn met milieuvriendelijke en ecologisch verantwoorde methoden, zoals het mechanische proces of het lyocell proces, en om te letten op certificeringen zoals Oeko-Tex, GOTS, FSC en B Corp.