recycling

Het belang van recycling

Elk jaar gooien we een enorme berg afval weg. Erg zonde als je bedenkt dat er nog waarde uit dat afval gehaald kan worden. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker. Hoe? Door afval te recyclen. Het is een term die je ongetwijfeld kent. Het mooie van recyclen is dat dit met bijna alles kan: oude apparaten, glas, plastic en papier. Uit gerecycled materiaal worden de meest mooie dingen gemaakt. Maar wat gebeurt er nu precies tijdens het recyclen en waarom is het zo belangrijk? Je leest het allemaal hieronder!

Hoe werkt recyclen precies?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is recyclen het opnieuw gebruik maken van materialen. Afval of oude producten worden zo verwerkt, dat er iets nieuws van kan worden gemaakt. Recyclen heeft verschillende doeleinden. Zo kunnen materialen opnieuw worden gebruikt om hetzelfde product nog een keer te maken, maar het materiaal kan ook voor iets compleet anders worden gebruikt.

Recyclen heeft een aantal voorbeelden die bijdragen aan het verduurzamen en vergroenen van de aarde. Door materialen te recyclen, daalt de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. Recyclen kost namelijk minder energie dan een product helemaal opnieuw produceren. Ook zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om iets nieuws te creëren. Tot slot is er ook aanzienlijk minder landbouwgrond nodig voor productie. Dit zijn een paar van de vele redenen waarom recycling voor bedrijven veel belangrijker wordt. 


Waarom is recyclen belangrijk?

Wist jij dat elke Nederlander ieder jaar gemiddeld 40 stukken kledingitems weggooit? De uitstoot van broeikasgassen wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Dit is totaal niet nodig, want door te recyclen kan een hoop van die kleding een nieuw leven krijgen. Door een kilo textiel te recyclen, bespaar je per jaar zo’n 3,4 kilogram CO2. Dit is zeker mogelijk. Denk maar aan tassen van gerecyclede materiaal. Door je oude kleding bijvoorbeeld weg te geven of om te bouwen tot iets anders, maak je al een groot verschil.   


Tassen van gerecyclede materialen

Omdat bijna alles gerecycled kan worden, zijn er ook veel voorbeelden van producten die gerecycled materiaal bevatten. Wat dacht je van gerecycled blik, koffers met oude materialen, kleding of zelfs tassen van gerecycled zeildoek. 

Bij MoreThanHip vind je o.a. prachtige tassen van verschillende gerecyclede materialen zoals vrachtwagenzeil. Onze schoudertassen of laptoptassen bijvoorbeeld.


Recyclen voor een duurzame omgeving

Met recyclen draag je bij aan een wereld die schoon is en haal je maximale potentie uit alle producten. Hoe mooi is het om uit oude materialen iets compleets nieuws te maken? Er zijn methodes om zelfs nog meer waarde te halen uit oude materialen en producten. Ben je benieuwd daarnaar? Lees dan dit blog over upcycling!

Wil jij graag rondlopen met de meest hippe én duurzame accessoires? MoreThanHip maakt het voor je mogelijk. Bekijk snel onze duurzame producten en koop iets moois naar keuze!