• Unieke eco & fair collectie
  • Vóór 17:00 besteld, zelfde (werk)dag verzonden
  • Gratis verzending in Nederland v.a. €35,-

MoreThanHip ecoleren tassen en accessoires, eerlijk geproduceerd in Colombia

MoreThanHip Ecoleer is onze eigen collectie tassen en accessoires van – je raadt het al – ecoleer. Dit zijn niet alleen mooie en hippe, maar ook nog eens eerlijke artikelen. Ze komen namelijk uit een van de sloppenwijken van Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Daar worden ze met de hand gemaakt door mensen die in deze ‘barrio’ wonen en die door dit werk een beter bestaan kunnen opbouwen. Met vast werk, opleidingen en een goede arbeidsomstandigheden en –voorwaarden. En zo dus kunnen ontsnappen aan een leven van armoede, alcohol, drugs en geweld.

Op deze pagina lees je meer over het semi-ecoleer en over het atelier dat de tassen en accessoires maakt.

Carnaza, ofwel semi-ecoleer

Het basismateriaal van de MoreThanHip Ecoleer-collectie is ecologisch verantwoord ‘semi-ecoleer’. In Colombia is dit type leer bekend als ‘waxed carnaza’. Carnaza verwijst naar de gebruikte laag van de huid en waxed naar de afwerking van het leer. Deze leersoort wordt gebruikt voor alle leren tassen en accessoires van de Made in Barrio-collectie.

50% minder chemicaliën

De runderhuiden waarvan het semi-ecoleer wordt gemaakt zijn afkomstig van vleeskoeien. Deze hebben hun hele leven doorgebracht in de buitenlucht en alle ruimte gehad. Soms kun je dit nog een beetje terugzien in het leer, wanneer een koe een kras op heeft gelopen van een scherpe doorn.

De dikke runderhuiden van runderen worden tijdens de verwerking gesplitst in twee lagen. Carnaza is de onderlaag van de huid, die veel zachter en soepeler is dan de bovenlaag. Hierdoor zijn minder dan 50% van de chemicaliën nodig om het leer te looien dan bij het reguliere looiproces, om er sterk en duurzaam leer van te maken. Vandaar de benaming semi-ecoleer.

Verfstoffen op waterbasis en organische wax

Het carnaza-leer wordt geverfd met verfstoffen op waterbasis en afgewerkt met een organische wax, die met de hand in de huid wordt gewreven en vervolgens gestreken met een warme pers. De was trekt daardoor in de huid en vormt de buitenlaag. Het eindresultaat is leer met een natuurlijke, geleefde uitstraling, die alleen maar mooier zal worden in het gebruik en een suède-achtige look & feel zal krijgen.

Eerlijke productie volgens Fair Trade normen

MoreThanHip Ecoleer-collectie wordt geproduceerd onder de hoede van Sapia, de grootste fair trade leverancier van Colombia. De eerste aanzet tot dit bedrijf werd in 1997 gegeven met het maken van kleine cadeautjes van gerecyclede sinaasappelschillen. Gebaseerd op het succes hiervan en de voorliefde voor handwerk met natuurlijke en gerecyclede materialen, werd het assortiment in de loop der jaren sterk verbreed. Eerst met poppetjes van maïsmeel en maïsbladeren, maar later ook met sieraden van natuurlijke zaden uit het tropische regenwoud (zoals tagua, chirilla en acai). En sinds een aantal jaren ook tassen, etuis en portemonnees van gerecyclede binnenbanden en van semi-ecoleer.

Atelier doña Rosa

Het tassen atelier zelf bevindt zich in Ciudad Bolivar. Dit is een van de gevaarlijkste wijken van Bogota, waar een hoge werkloosheid heerst en drugs en geweld aan de orde van de dag zijn. Dit atelier is in 2001 opgericht door Doña Rosa, nadat het leerbewerkingbedrijf waar ze 16 jaar had gewerkt failliet was gegaan. Inmiddels werken er al meer dan 25 inwoners van Ciudad Bolivar.

Nieuwe kansen in de sloppenwijk

Door dit succes is zij uitgegroeid tot een rolmodel voor de vrouwen in haar buurt. Doña Rosa biedt mensen aan de onderkant van de samenleving een kans op een vaste baan. Zij worden opgeleid en krijgen een beter bestaan met normale werktijden, een redelijk loon en ziektekostenverzekering.

Sinds 2005 werkt Doña Rosa nauw samen met Sapia, dat het atelier helpt met goede, aantrekkelijke ontwerpen en het openen van buitenlandse markten. Immers, elke nieuwe klant betekent weer meer werkgelegenheid.

 

Blijf op de hoogte van acties en aanbiedingen.
en krijg gelijk 5% korting op je volgende bestelling.
Pak je korting!